Yksi helpoimmista tavoista päivittää koti ajan henkeen on sisäseinien maalaaminen. Jatkuvasti ympärilläsi olevat värit vaikuttavat paitsi siihen, miten aistit tilan, myös siihen, miltä sinusta huoneessa tuntuu elää ja asua. Ihanat kodin värin inspiroivat ja luovat uutta.

Kuitenkin värien valitseminen kotiin voi tuntua joskus vaikealta kun niiden kanssa joutuu sitten elämään mahdollisesti vuosia tai jopa vuosikymmeniä eteenpäin. Trendiväreihin voi kyllästyä. Sitä pelkää että tekee vääriä valintoja, joista joutuu sitten kärsimään. 

Sen takia onkin hyvänä perusperiaatteena käyttää valkoisia ja vaaleita värejä isossa osaa asuntoa ja sitten piristää huoneita tehosteseinillä ja muilla yksityiskohdilla luoden jokaiselle huoneelle oman tunnelman. Näitä yksityiskohtia on sitten helppo muuttaa jälkikäteen. Tutustutaankin seitsemään vinkkiin joiden avulla saat luotua kotisi sisäseiniin uutta tunnelmaa

• Valkoisilla ja vaaleilla sävyillä katseenkestävyyttä

• Tehosteseinillä elävyyttä ja luonnetta

• Korosta kohtia, joista et pääse eroon

• Tummilla – intensiivisillä väreillä ryhdikkyyttä

• Muuta mittasuhteiltaan ”hankalan huoneen” tunnelmaa

• Maalin kiiltoaste vaikuttaa ”aistikokemukseen”

• Rauhoita ”rauhaton” huone maalamalla

Valkoisilla ja vaaleilla sävyillä katseenkestävyyttä

Valkoista ja vaaleaakin on montaa eri sävyä ja niistä voit valita kotiisi värejä jotka ovat katseenkestäviä vielä useamman vuoden päästä ja toimivat sisustuksesi kanssa vuosikymmenestä toiseen.

Valkoiset ja vaaleat sävyt ovat klassisia seinävärejä, joiden etuna on että sisustukseen voi tuoda helpommin erilaisia värejä, ilman että seinien väri ja huonekalut riitelevät keskenään. 

Neutraalista valkoisesta on tullutkin hyvä vaihtoehto perinteisen maalarinvalkoisen rinnalle, joka taittaa hieman harmaaseen. Neutraali valkoinen kääntyy hieman lämpimämpään sävymaailman ja on varmin vaihtuvan sisustuksen salliva valkoinen sävy.

Toinen hyvä valinta vaaleaksi sävyksi on aavistuksen harmaaseen taittava vaalea sävy, jossa on ihan pieni ripaus rusehtavaa mukana, joka sopiikin hyvin klassisen tammi- tai saarniparketin pariksi. 

Jos rohkenet maalata sisäseinät hieman neutraalia valkoista sävykkäämmillä ja tummemmilla ”valkoisilla”, niin kannattaa muistaa yksi nyrkkisääntö: sama sävy voi näyttää huomattavasti vaaleammalta aurinkoisessa tilassa verrattuna tilaan, jossa ei ole juurikaan luonnonvaloa.

Jos haluat sisustukseen enemmän särmää, niin sävykkäämmät neutraalit ruskeaan ja harmaaseen taittuvat sävyt ovat oiva valinta.

Tehosteseinällä elävyyttä ja luonnetta

Tehosteseinällä tarkoitetaan seinää joka maalataan yleensä tummemmalla/voimakkaammalla värillä kuin muu huone. Tehosteseinäksi valitaan yleensä se seinä joka on parhaiten esillä heti huoneeseen astuttaessa. Tummilla tehosteväreillä voit luoda huoneeseen intiimimmän tunnelman ja vaaleimmilla tehosteväreillä saat avarrettua ehkä muuten pientä tilaa. 

Tehosteväriä valittaessa ota huomioon että lämpimät sävyt tuovat seinää lähemmäksi ja kylmät värit vievät sitä kauemmaksi.

Eriväristä tehosteseinää voi käyttää monessa huoneessa luomaan tilaan piristystä tai tilan tuntua. Makuuhuoneessa tehosteseinäksi kannattaa useimmiten valita sängyn päätyseinä. Se korostaa mukavasti sängyn sisutuksellista asemaa. Toinen tehosteseinän suosittu käyttökohde on lastenhuone, joissa voidaankin käyttää räväköitä – iloisia värejä tai jopa kahta eriväristä tehosteseinää. Kysy perheeltäsi väritoiveita.

Korosta kohtia joista et voi päästä eroon – jännittävät yksityiskohdat

Usein kodeissa on yksityiskohtia joista ei voi päästä eroon. Korosta silloin sitä mitä et voi piilottaa ja luo jännittäviä yksityiskohtia. Kokeile nostaaa esimerkiksi vanha takka, häiritsevät putket tai outo rakenne tilan keskipisteeksi maalaamalla ne intensiivisellä tai tummalla värillä. Vaikutelmaa korostaaksesi pidä muut seinäpinnat vaaleina. 

Tummilla – intensiivisillä väreillä ryhdikkyyttä 

Tummat sävyt sisäseinissä ja sisustuksessa ovat ryhdikkäitä. Syvien, intensiivisten värien avulla saat luotua huoneeseen modernin ja viihtyisän tunnelman. 

Älä pelkää käyttää tummia värejä ikkunattomassa huoneessa, sillä niiden avulla saat luotua luonnonvalottomaankin huoneeseen lempeän, hämyisän tunnelman.

Toinen tummien värien käyttötapa on luoda kontrasti olemassaolevien vaaleiden huonekalujen kanssa. Maalaa huonekalujen taustalla oleva seinä syvän tummaksi, jolloin huonekalut nousevat kunniapaikalle.

Muuta mittasuhteiltaan hankalan huoneen tunnelmaa

Osa kodin huoneista saattaa tuntua liian korkeilta tai liian matalilta ja toiset ovat liian käytävämäisiä. Ei hätää, maalaamalla pystyt muuttamaan huoneen mittasuhteen aistimista. 

Korkean huoneen saat tuntumaan matalammalta maalaamalla katon tummemmalla kuin seinät. Jos taas kaipaat huoneeseen lisää korkeuden tuntua, niin maalaa lattia ja seinän alaosa yläosaa ja kattoa tummemmaksi. 

Kapean huoneen saat näyttämään avarammalta, kun maalaat vastakkaiset seinät vaaleilla ja viileän sinisillä värisävyillä, jolloin seinät ikään kuin etääntyvät toisistaan.

Pitkän käytävän saat tuntumaan lyhyemmältä maalaamalla päätyseinä tummalla tai kirkkaalla värillä. 

Maalin kiiltoaste vaikuttaa aistikokemukseen

Joskus värin valinta pelkästään ei luo huoneeseen haluttua aistikokemusta, vaan sen lisäksi täytyy valita oikea värille tunnelmaan sopiva kiiltoaste. 

”Mitä himmeämpi maali on, sitä syvemmin se toistaa värisävyn. Kiilto puolestaan saa sävyt hehkumaan.”

Ota huomioon myös kiiltoastetta valittaessa, kuinka paljon huoneeseen tulee luonnonvaloa. Mitä valoisampi huone on sitä tummempia värejä voit huoneessa käyttää saavuttaaksesi halutun tunnelman. 

Rauhoita rauhaton huone maalaamalla 

Kodissa voi olla isoja seinä- tai lattiapintoja, joista sinänsä pitää eikä niitä halua uusia. Ongelma on vaan että väri ei enää istu nykyiseen sisustukseen. 

Näitä rauhattomia pintoja kuten puupaneloidut seinät ja katot, hirsipinnat, muuratut seinät tai takat voi myös maalata yksiväriseksi, jolloin sisustus ei enää uppoa liikaa seiniin vaan tulee kivasti esille.

Pinnat voidaan joko kuultovärjätä tai sitten maalata kokonaan yksiväriseksi. 

Yhteenveto

Kodin pintojen maalaamisurakan aloittaminen voi tuntua isolta hommalta, kun täytyy suojata, tehdä pohjatyöt, valita ja hankkia sopivat maalit ja vielä lopuksi siivota kaikki. 

Ei hätää me hoidamme kaiken tämän. Teemme kaiken alusta asti ja vastaamme lopputuloksesta. 

Jos sinua kiinnostaa mitä sisäseinien maalaus tulisi maksamaan, niin täytä hintalaskuri ja saa suuntaa-antava hinta-arvio jo tänään.