Sokkelin pinnoituksella tarkoitetaan talon kivijalan, eli maan ja seinän välisen osan pintaa tulevaa pintakäsittelyä. Pinnoite parantaa rakennuksen ulkonäköä merkittävästi sekä antaa kevyen suojan talon perustuksille.

Sokkelin pinnoituksen merkitystä ei oikein tajua ennen kuin se on tehty oman talon tai kiinteistön kivijalalle. Vaikka usein sokkelin pinnoituksen tärkein tehtävä on päivittää talon ulkonäkö, niin siihen liittyy myös muita seikkoja kuten:

  • sokkelin pinnoitus suojaa kivijalkaa kosteuden aiheuttamilta ongelmilta
  • sokkelin väri ja tekstuuri vaikuttavat talon ilmeeseen
  • rouhepintainen sokkeli luo arvokkuutta ja viimeistelee ulkoverhouksen
  • tyylikäs ja ehjä sokkeli nostaa talon arvoa
  • uusi sokkelin pinta ehkäisee likaantumista ja rapautumista
  • sokkelin pinnoitteen tulee olla hengittävä
  • hinta: mitä sokkelin pinnoittaminen maksaa

Miksi sokkelin pinnoittaminen kannattaa tehdä

Mitä sokkelin pinnoituksella oikein tarkoitetaan? 

Sokkelin pinnoituksella tarkoitetaan talon harkko- tai betonikivijalan päälle tehtävää maalausta, rappausta tai rouhe- tai kivirouhepinnoituksen asentamista.

Ehjä sokkelin pinnoitus suojaa sokkelia kastumiselta, ulkoisilta vesivahingoilta ja kasvustoilta.

Vaikka sokkelin ulkonäkö on tärkeää, niin sokkelin pinnoituksen ensisijaisena pyrkimyksenä on suojata taloa ulkoapäin tulevalta kosteudelta kuten esimerkiksi sateelta. Voi olla että räystäs ei suojaa taloa sateella alas asti, jos vähänkään tuulee. Samoin maahan satava vesi voi roiskua sokkelille.

Jos kuitenkin kosteutta on jo päässyt kivijalkaan, niin siitä on merkkinä sokkelissa oleva kasvusto, tummentumat tai kalkkihärmä. Kosteus houkuttelee kasvustoa ja se kiinnittyy tiukasti sokkelin rakenteisiin. Kasvusto alkaa myös käyttämään sokkelin kalkkia ja mineraaleja ravintonaan, joka rapauttaa sokkelia entisestään.

Usein rikkinäisestä pinnoitteesta vesi pääsee tasoitelaastiin ja vähitellen rapauttaa sitä, kunnes lopulta tasoite irtoaa sokkelin pinnasta. Rapatussa sokkelissa on hyvä tarkkailla myös mahdollisia halkeamia. Ne ovat ikäviä merkkejä ja indikoivat sitä, että halkeaman ympäriltä rappaus on irti alustastaan.Vasaralla koputtelemalla voi kuulla äänestä kuinka isolta alueelta rappaus on irti.

Jos ongelmia löydetään, on tärkeää hoitaa ne kuntoon ennen sokkelin ulkonäön kohennusta.

Talon kivijalka ennen sokkelin pinnoitusta.
Talon kivijalka sokkelin pinnoituksen jälkeen.

Miten sokkelin väri ja tekstuuri vaikuttavat talon ilmeeseen

Sokkelin värin valinnan ja pinnan tekstuurin avulla voit vaikuttaa talon ilmeeseen ja ensivaikutelmaan. Jos haluat talosi erottuvan selvästi edukseen ympäröivästä maastosta, voi vaalea sokkeli auttaa tavoitteen saavuttamisessa. Vaalean harmaa, beige, greige tai jopa valkoinen sokkeli tuntuu kevyeltä ja ilmavalta jalustalta talolle. Haittapuolena vaalea sokkeli saattaa likaantua helpommin sadeveden roiskuttamasta mullasta tai hiekasta ja vaatii hieman enemmän ylläpitoa tummempaan sokkeliin verrattuna.

Vaalea sokkeli tuo talolle kevyen tunnelman, kun taas tumma sokkeli maastouttaa talon ja antaa kivijalalle jykevämmän tunnun. Musta, tumman harmaa tai ruskea kivijalka on arvokkaan ja vankan näköinen ja luo vaikuttavan kontrastin esimerkiksi vaalean ulkoverhoilun kanssa. Toisaalta ruskea sokkeli sopii loistavasti myös perinteisen punatiilisen talon jalustaksi. Tummien värien yhdistäminen jo ennestään tummaan julkisivuun saattaa luoda hieman tunkkaisen vaikutelman, jonka välttämiseksi kannattaa pyytää ammattilaisen mielipidettä juuri sinun kotiisi parhaiten sopivasta sokkelin väristä. Sokkelin ei tarvitse tietenkään olla neutraalin värinen, vaan kivijalkaan sopivia maaleja voidaan nykyään sävyttää lähes joka lähtöön.

Jos tuntuu ettei pelkkä sokkelin värinvaihto riitä, vaan haluat elävöittää sokkelin pintastruktuuria rappauksella, niin hierretty rappauspinta näyttää tyylikkäältä ja elävältä. Rappauslaastejakin on useita värejä, joten niistä on helppo valita julkisivuun sopiva sävy.

Rouhepinnoitus tai aito kivirouhe luo arvokkuutta ja viimeistelee ulkoverhoilun

Haluatko maastouttaa talosi tontille mahdollisimman hyvin, mutta modernin tyylikkäästi? Siinä tapauksessa sokkelin rouhepinnoite tai aito kivirouhe voi olla oiva valinta kivijalan päällysteeksi!

Sokkelin rouhepinnoitukseen on olemassa kaksikin erilaista tapaa ja tuotetta. Se voidaan toteuttaa esimerkiksi oikaisemalla ja rappaamalla sokkeli ja sen jälkeen lyömällä vielä kostean laastin pintaan aitoa hienojakoista luonnonkivimursketta. Sitä löytyy monen värisenä, riippuen siitä mitä kivilajia tai – lajeja murskeeseen on sekoitettu. Tarjolla on esimerkiksi punaista tai eri harmaansävyistä graniittia. Kokeilunhaluisille voidaan sekoittaa uniikki kivirouhelajitelma.

Hieman nopeampi ratkaisu on valmis laastin ja rouheen sekoitus, joka levitetään tasoitetun sokkelin pintaan teräslastalla. Tällöin rouhe on kauttaaltaan sidosmassan peitossa ja rouheen väri sama kuin massassa. Rouhepinnoitusmassa on sävytettävissä useisiin eri väreihin, ja sen raekoko on max. 2 mm.

Rinnetalon pohjakerroksen ulkopinta ennen sokkelia.
Rinnetalon pohjakerroksen ulkopinta pinnoitettuna.

Ryhdikkäästi viimeistelty sokkeli nostaa talon arvoa

Sokkelin päivittäminen yhtä laadukkaaksi kuin muukin ulkoverhoilu nostaa talon arvoa. Se kertoo myyntitilanteessa potentiaalisille ostajille että talo näyttää hyvältä ja ryhdikkäältä ja siitä on pidetty hyvää huolta. Ja asia on juurikin näin ja tällöin myyjänä voit olla varma että olet suojannut itsesi tulevaisuutta varten ja ettei ostaja jälkikäteen valita kosteudesta, koska sitä ei ole. 

Uusi sokkelin pinta ehkäisee likaantumista ja rapautumista

Pinnoitettuun ja ehjään sokkeliin ei tartu lika niin helposti kuin jo parhaat päivänsä nähneeseen sokkeliin. Tarkista pinnoitetun sokkelin pinta vaurioiden varalta vähintään kerran vuodessa, sillä pinnoitteen halkeamasta pääsee vettä sokkeliin, jolloin vesi voi rapauttaa sokkelia.

Kokemuksemme mukaan talon siistillä kivijalalla on yllättävän suuri vaikutus koko talon ilmeeseen ja siten myös tontin tunnelmaan. Puhdas ja viimeistelty sokkeli tuo huomattavan lisän niin uuden kuin vanhankin talon ilmeeseen.

Sokkelin pinnoitteen tulee olla hengittävä

Hengittävä sokkelin pinnoite tarkoittaa sitä että se päästää lävitseen betonin rakennekosteuden, jolloin maali, pohjamaali tai rapattava sokkelipinnoite pysyy tiiviisti sokkelin pinnassa eikä hilseile tai lohkeile. Hengittäviä vaihtoehtoja on niin maalattavissa kuin rapattavissakin sokkelinpinnoitteissa. Vesiohenteiset sokkelimaalit ja pinnoitteet soveltuvat niin valusokkeleille kuin tasoitetuille harkkosokkeleille.

Mietitkö sokkelin pinnoittamista?

Jos mietit sokkelin pinnoittamista, etkä tiedä mistä lähtisit liikenteeseen niin testaa laskuriamme, josta saat arvion sokkelin pinnoituksen kustannuksista.